4ziemniakiugotowane w mundurkach, obrane i pokrojone w kostkę
4jajkaugotowane na twardo
4spore ogórki konserwowepokrojone w kostkę (osuszone)
60gsera żółtego starty na tarce
6płatów śledziowych wymoczone 1 h w wodzie, dobrze osuszone
1słoik majonezu
sól, pieprz do smaku
natka pietruszki, koperek lub szczypiorek
Instrukcje
Na dno tortownicy (moja miała 25 cm może być 24 cm) ułożyć folię spożywczą. Na spód wykładamy pieczarki, dobrze osączone z zalewy, ogonkami do góry. Całość oprószamy szczypiorkiem i koperkiem.
Na pieczarki wykładamy obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę, ja dodałam również marchew z pieczarek żeby się nie zmarnowała. Całość smarujemy niewielką warstwą majonezu i delikatnie dociskamy. Oprószamy solą i pieprzem.
Następnie wykładamy śledzie, wcześniej wymoczone godzinę w wodzie, osuszone i pokrojone w kostkę.
Na wierzch wykładamy kukurydzę, dobrze osączoną z zalewy, na kukurydzę wykładamy cienką warstwę majonezu.
Kolejna warstwa to ogórki konserwowe, pokrojone w kostkę, osuszone. Na ogórki wykładamy jajka starte na grubych oczkach tarki. Całość oprószamy solą i pieprzem.
Kolejna warstwa to ser żółty starty na tarce. Na to cienka warstwa majonezu, sól, pieprz. Na wierzch ziemniaki pokrojone w kostkę.