Porzeczkowiec
Sprawdzony przepis na porzeczkowiec. Pyszne dwukolorowe ciasto przełożone kremem i dżemem z czarnej porzeczki. Ciasto warstwowe, jasny biszkopt i ciemny biszkopt z dodatkiem kakao. Do tego pyszny krem maślany. Słodycz przełamana lekko kwaśnym dżemem porzeczkowym. Wierzch ciasta posypany ciemną gorzką czekoladą. Idealne połączenie. Ciasto porzeczkowiec jest łatwe do zrobienia, podzielne i naprawdę smaczne.
Porzeczkowiec
Składniki
Składniki na biszkopt jasny:
- 120 g – (3/4 szklanki) mąki tortowej
- 3 jajka
- 100 g (8 łyżek) cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na biszkopt ciemny:
- 100 g – (1/2 szklanki) mąki tortowej
- 3 jajka
- 100 g (8 łyżek) cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki (20 g) ciemnego kakao
Składniki na krem:
- 300 g miękkiego masła
- 3 jajka
- 150 g (1/2 szklanki) drobnego cukru
Dodatkowo:
- 300 g dżemu z czarnej porzeczki
- gorzka czekolada
Instrukcje
Biszkopt jasny:
- Jajka ubijamy z dodatkiem cukru na jasną puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy, przekładamy do formy o wymiarach 26X30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 15 minut do tzw.suchego patyczka. Studzimy.
Biszkopt ciemny:
- Jajka ubijamy z dodatkiem cukru na jasną puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy, przekładamy do formy o wymiarach 26X30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 15 minut, sprawdzamy patyczkiem. Studzimy.
Krem:
- Jajka wbijamy do szklanej miski z dodatkiem cukru, którą umieszczamy na garnku z gotującą się wodą. Miska nie powinna dotykać do wody. Ubijamy tak długo, aż masa zgęstnieje, zrobi się jasna i podwoi swoją objętość. Jeśli woda pod miską zbyt mocno się gotuje należy zmniejszyć ogień.
- Następnie zdejmujemy miskę i cały czas miksując studzimy krem.
- Masło ubijamy na puch i do tak ubitego partiami (łyżka po łyżce) dodajemy wcześniej ubite jajka na parze. Cały czas ubijamy, aż powstanie gęsty krem.
Ciasto:
- Ciasto jasne i ciemne kroimy na pół.
- Ciemne ciasto smarujemy dżemem, na wierzch wykładamy część kremu, przykrywamy jasnym biszkoptem i ponownie smarujemy dżemem i kremem. Postępujemy tak, aż zużyjemy wszystkie składniki. Wierzch ciasta najpierw smarujemy dżemem, a następnie kremem. Posypujemy startą czekoladą.