Jajka ubijamy z dodatkiem cukru na jasną puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy, przekładamy do formy o wymiarach 26X30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 15 minut do tzw.suchego patyczka. Studzimy.
Biszkopt ciemny:
Jajka ubijamy z dodatkiem cukru na jasną puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy, przekładamy do formy o wymiarach 26X30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 15 minut, sprawdzamy patyczkiem. Studzimy.
Krem:
Jajka wbijamy do szklanej miski z dodatkiem cukru, którą umieszczamy na garnku z gotującą się wodą. Miska nie powinna dotykać do wody. Ubijamy tak długo, aż masa zgęstnieje, zrobi się jasna i podwoi swoją objętość. Jeśli woda pod miską zbyt mocno się gotuje należy zmniejszyć ogień.
Następnie zdejmujemy miskę i cały czas miksując studzimy krem.
Masło ubijamy na puch i do tak ubitego partiami (łyżka po łyżce) dodajemy wcześniej ubite jajka na parze. Cały czas ubijamy, aż powstanie gęsty krem.
Ciasto:
Ciasto jasne i ciemne kroimy na pół.
Ciemne ciasto smarujemy dżemem, na wierzch wykładamy część kremu, przykrywamy jasnym biszkoptem i ponownie smarujemy dżemem i kremem. Postępujemy tak, aż zużyjemy wszystkie składniki. Wierzch ciasta najpierw smarujemy dżemem, a następnie kremem. Posypujemy startą czekoladą.