Polędwiczka peklowana – domowa
Na blogu znajdziecie już przepis na szynkę peklowaną, która cieszy się sporym powodzeniem. Dlatego dzisiaj zapraszam Was do przygotowania polędwiczki peklowanej, idealna na kanapki. Zróbcie ją koniecznie, a może znajdzie się również na świątecznym stole.
Polędwiczka peklowana domowa
Składniki
- 2 polędwiczki
Składniki na zalewę:
- 2 łyżki soli peklowej
- 1 litr wody
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna pieprzu
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka domowej przyprawy typu Vegeta (opcjonalnie) (nie chodzi o kupowaną Vegetę bo tej w kuchni nie stosuję).
- 3 ząbki czosnku
Dodatkowo do obtoczenia:
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
Instrukcje
Zalewa:
- Do przegotowanej lekko przestudzonej wody dodajemy składniki na zalew. Dokładnie mieszamy żeby sól się dobrze rozpuściła, studzimy.
- Wkładamy polędwiczki (np.do garnka lub miski), mięso musi być przykryte zalewą, jeśli nie jest należy dorobić więcej zalewy. Odstawiamy w chłodne miejsce (lodówka) na 3 dni. Raz dziennie obracamy mięso w garnku.
- Po trzech dniach mięso wyjmujemy z zalewy, osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Na blat lub deskę równomiernie rozsypujemy sól, czosnek oraz słodką paprykę. Obtaczamy równomiernie polędwiczki.
- Przekładamy do rękawa do pieczenia i szczelnie zamykamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 C (termoobieg) i pieczemy 40 minut, następnie rozcinamy rękaw i pieczemy kolejne 10 minut. Studzimy.
Podziel się: