Szynka peklowana domowa
Dzisiaj chciałabym Was zachęcić do upieczenia przesmacznej szynki, musicie na nią poczekać kilka dni, ale naprawdę warto. Jest bardzo delikatna w smaku i dużo smaczniejsza od tych ze sklepu. Będzie również idealna na zbliżające się Święta Wielkanocne.
Szynka peklowana domowa
Składniki
- 1,5 kg mięsa wieprzowego od szynki
- 2 litry wody
- 3 liście laurowe
- 6 kulek ziela angielskiego
- 6 kulek jałowca
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- torebka soli peklowej 50 g
Instrukcje
- W garnku gotujemy wodę, dodajemy przyprawy poza solą peklową i chwilę gotujemy. Wyłączamy gaz i dodajemy sól peklową, mieszamy do czasu, aż sól się rozpuści, studzimy.
- Do garnka z zimną zalewą wkładamy mięso, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 5 dni. Raz dziennie szynkę odwracamy.
- 5-go dnia szynkę wyjmujemy z zalewy i sznurujemy sznurkiem (najlepiej nie farbowanym).
- Szynkę smarujemy łyżką miodu i wkładamy do naczynia żaroodpornego (przykrywamy). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 1,5 godziny. Po tym czasie mięso odkrywamy, zwiększamy temp pieczenia do 200 stopni i pieczemy kolejne 20 minut, aż ładnie się zrumieni.