Placki drożdżowe z jabłkami (racuchy).
Pulchne racuchy (placki) drożdżowe z jabłkami. Idealne na obiad lub podwieczorek. Przygotowanie ich nie zajmie Wam dużo czasu. To wymieszanie kilku składników, które z pewnością wiele z Was ma w domu. 20 minut oczekiwania na to, żeby drożdże zaczęły pracować i można je smażyć. Placki (racuchy) z jabłkami to ulubione placki mojej córki więc z pewnością posmakują Waszym łasuchom zarówno tym małych jak i dużym. Na blogu znajdziecie już przepis na placki z jabłkami bez dodatku drożdży.
Placki drożdżowe z jabłkami (racuchy)
Składniki
- 2 szklanki mąki 300 g
- 1 szklanka mleka 250 ml
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 50 ml oleju
- 30 g drożdży świeżych lub 1 opakowanie suchych 7 g
- szczypta soli
- 2 jabłka
Instrukcje
- Do miski wlewamy połowę mleka, dodajemy cukier oraz pokruszone drożdże. Odstawiamy na 5 minut. W przypadku jeśli używacie suchych drożdży wsypujemy je od razu bez robienia rozczynu.
- Mąkę, jajka, sól, resztę mleka i olej wrzucamy do miski dodajemy rozczyn i miksujemy, aż pozbędziemy się grudek.
- Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. Dodajemy do ciasta, mieszamy łyżką.
- Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 min.
- Rozgrzewamy patelnię, dodajemy niewielką ilość oleju i wykładamy po łyżce ciasta. Smażymy na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony.
- Usmażone placki osączamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem.