Placuszki z jabłkami
Bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu, a do tego bez dodatku proszku do pieczenia. Wychodzą delikatne i puszyste. Te placki to doskonały pomysł na szybki podwieczorek czy kolację. Z pewnością posmakują nie tylko dzieciom.
Placuszki z jabłkami – placki z jabłkami
Składniki
- 2 jajka
- 6 czubatych łyżek mąki
- 1 szklanka mleka (około) może być kefir lub maślanka
ciasto powinno być trochę bardziej gęste niż na naleśniki dlatego ilość mleka może być różna - 1 duże jabłko (słodkie)
- olej rzepakowy lub masło klarowane
Instrukcje
- Jajko, mąkę i mleko dokładnie wymieszać żeby nie było grudek (najlepiej rózgą), dodać starte jabłko. Dokładnie wymieszać.
- Smażyć na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego oleju (lub masła klarowanego), aż do zrumienienia. Jeśli ktoś ma ochotę można posypać cukrem pudrem, ale i bez tego są wystarczająco słodkie.
Podziel się: