Piernik staropolski – piernik dojrzewający.
Sprawdzony przepis na piernik dojrzewający. Piernik dojrzewający to taki, który przed pieczeniem minimum 2 tygodnie leżakuje w chłodzie. Piernik staropolski zostawiamy w chłodzie : lodówce lub piwnicy. To mój sprawdzony przepis na to pyszne korzenne ciasto. Ja przygotowuję go z domową przyprawą do piernika. Przepis na nią również znajdziecie na blogu. Piernik możecie przełożyć masą orzechową, powidłami.
Piernik staropolski – piernik dojrzewający.
Składniki
- 1,2 kg mąki typ 480
- 1/2 litra miodu tylko miód prawdziwy
- 300 g cukru
- 150 g masła
- 100 g smalcu
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki przyprawy domowej najlepiej domowej, ale jeśli nie macie możliwości zrobić może być kupna
- 3 łyżeczki sody
Instrukcje
- Do garnka wkładamy smalec, miód, cukier i masło. Podgrzewamy cały czas mieszając, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Nie zagotowujemy. !!!
- Całość odstawiamy do wystudzenia.
- W osobnej misce przesiewamy mąkę, przyprawę do piernika oraz sodę.
- Do misy miksera przekładamy wcześniej wystudzoną masę, miksując na niewielkich obrotach miksera cały czas dodajemy stopniowo łyżka po łyżce mąkę z przyprawą i sodą na przemian z jajkami.
- Wyrabiamy (najlepiej hakiem) gładkie ciasto.
- Wyrobione ciasto przekładamy do miski szklanej lub kamionkowej. Przykrywamy ściereczką, obwiązujemy folią (tak żeby zostawić dostęp powietrza) i wstawiamy do chłodnego miejsca.
- Ja swój piernik chowam do lodówki na dolną półkę.
- ciąg dalszy przepisu za 3 tygodnie ;)
Uwagi
Przepis na przyprawę do piernika Przyprawa do piernika – Jak zrobić przyprawę do piernika.
Masa do piernika Piernik z masą orzechową i powidłami śliwkowymi