Piernik z masą orzechową i powidłami śliwkowymi
Dzisiaj chciałabym zachęcić Was do zrobienia piernika przełożonego masą orzechową i powidłami śliwkowymi. Nie wymaga leżakowania i można go zjadać właściwie już tego samego dnia. W chłodnym miejscu poleży spokojnie kilka dni.
Piernik z masą orzechową i powidłami śliwkowymi
Składniki
Składniki na piernik:
- 480 g mąki
- 1 szklanka miodu
- 250 ml zimnej herbaty
- 160 g cukru
- 4 jajka
- 2 żółtka
- 200 ml oleju
- 100 g masła
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 opakowanie gotowej przyprawy do piernika lub 5 łyżek domowej przyprawy
Składniki na polewę:
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
- 5 łyżek masła
Składniki na masę orzechową:
- 350 g zmielonych orzechów włoskich
- 150 g masła
- 120 g cukru
- 4 łyżki kremówki
- 2 łyżki spirytusu
Dodatkowo:
- 300 g powideł śliwkowych
Instrukcje
- CIASTO: Jajka miksujemy z cukrem na jasną puszystą masę, dodajemy masło chwilę miksujemy, a następnie przesianą mąkę z sodą, oraz przyprawę na przemian z olejem. Dodajemy miód i zimną herbatę, miksujemy. Ciasto będzie dość rzadkie, ale takie ma być.
- Ciasto dzielimy na trzy części. Blachę o wymiarach 23 X34 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy 1 część, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 C z termoobiegiem i pieczemy około 25-30minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z blaszki i odkładamy do wystudzenia, pieczemy pozostałe dwie części.
- MASA: Masło rozpuszczamy w garnku razem z cukrem i śmietanką, dodajemy zmielone orzechy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, do zimnej masy dodajemy 2 łyżki spirytusu.
- Jeden wystudzony placek smarujemy masą orzechową, przykrywamy drugim plackiem, który smarujemy powidłami śliwkowymi, przykrywamy 3 plackiem. Całość przykrywamy blachą i obciążamy. Wstawiamy w chłodne miejsce i zostawiamy na min.godzinę.
- POLEWA: Wszystkie składniki umieszczamy w misce nad gotującą się wodą i mieszamy do czasu, aż składniki się rozpuszczą i połączą.
- Ciasto okrawamy wyrównując dookoła, kroimy wzdłuż i polewamy polewą czekoladową. Smacznego. Piernik przechowujemy w chłodnym miejscu.
Podziel się: