1 opakowanie gotowej przyprawy do piernika lub 5 łyżek domowej przyprawy
Składniki na polewę:
100 g mlecznej czekolady
100 g gorzkiej czekolady
5 łyżek masła
Składniki na masę orzechową:
350 g zmielonych orzechów włoskich
150 g masła
120 g cukru
4 łyżki kremówki
2 łyżki spirytusu
Dodatkowo:
300 g powideł śliwkowych
Instrukcje
CIASTO: Jajka miksujemy z cukrem na jasną puszystą masę, dodajemy masło chwilę miksujemy, a następnie przesianą mąkę z sodą, oraz przyprawę na przemian z olejem. Dodajemy miód i zimną herbatę, miksujemy. Ciasto będzie dość rzadkie, ale takie ma być.
Ciasto dzielimy na trzy części. Blachę o wymiarach 23 X34 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy 1 część, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 C z termoobiegiem i pieczemy około 25-30minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z blaszki i odkładamy do wystudzenia, pieczemy pozostałe dwie części.
MASA: Masło rozpuszczamy w garnku razem z cukrem i śmietanką, dodajemy zmielone orzechy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, do zimnej masy dodajemy 2 łyżki spirytusu.
Jeden wystudzony placek smarujemy masą orzechową, przykrywamy drugim plackiem, który smarujemy powidłami śliwkowymi, przykrywamy 3 plackiem. Całość przykrywamy blachą i obciążamy. Wstawiamy w chłodne miejsce i zostawiamy na min.godzinę.
POLEWA: Wszystkie składniki umieszczamy w misce nad gotującą się wodą i mieszamy do czasu, aż składniki się rozpuszczą i połączą.
Ciasto okrawamy wyrównując dookoła, kroimy wzdłuż i polewamy polewą czekoladową. Smacznego. Piernik przechowujemy w chłodnym miejscu.