3łyżki przyprawy domowej najlepiej domowej, ale jeśli nie macie możliwości zrobić może być kupna
3łyżeczki sody
Instrukcje
Do garnka wkładamy smalec, miód, cukier i masło. Podgrzewamy cały czas mieszając, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Nie zagotowujemy. !!!
Całość odstawiamy do wystudzenia.
W osobnej misce przesiewamy mąkę, przyprawę do piernika oraz sodę.
Do misy miksera przekładamy wcześniej wystudzoną masę, miksując na niewielkich obrotach miksera cały czas dodajemy stopniowo łyżka po łyżce mąkę z przyprawą i sodą na przemian z jajkami.
Wyrabiamy (najlepiej hakiem) gładkie ciasto.
Wyrobione ciasto przekładamy do miski szklanej lub kamionkowej. Przykrywamy ściereczką, obwiązujemy folią (tak żeby zostawić dostęp powietrza) i wstawiamy do chłodnego miejsca.