Karpatka
Co może lepiej wpłynąć na poprawę naszego nastroju niż kawałek pysznego ciasta z kremem? Karpatka, trochę zapomniana, ale pewnie dla niejednego z Was wspomnienie z dzieciństwa. Jeśli dawno jej nie piekliście to zachęcam do przypomnienia.
Karpatka
Składniki
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka wody
- 0,5 kostki masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem:
- 1 szklanka mleka + 1/3 szklanki
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 kostka masła
- 2 łyżki soku z cytryny
Instrukcje
- Wodę i masło zagotowujemy, wsypujemy szklankę mąki i energicznie mieszamy gotując całość 2-3 minuty. Przykrywamy folią i studzimy.
- Do lekko ciepłej masy wbijamy po kolei jajka oraz proszek do pieczenia, cały czas miksując.
- Masę dzielimy na pół. Blachę (taką z piekarnika) smarujemy cienką warstwą masła i rozkładamy połowę ciasta, niezbyt dokładnie. Nie zostawiając jednak dziur. Tak samo postępujemy z drugą połową.
- Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C z termoobiegiem lub 220 C bez termoobiegu. Pieczemy 10 minut, a później zmniejszamy temperaturę do 180 C i pieczemy jeszcze około 15 minut, żeby ładnie się wysuszyło i zrumieniło. Nie otwieramy piekarnika w czasie pieczenia. Studzimy.
- Jeśli nie macie piekarnika z termoobiegiem wtedy najlepiej piec ciasta oddzielnie.
- Gotujemy szklankę mleka, w 1/3 szklanki mieszamy obie mąki i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy cały czas i gotujemy 1-2 minuty. Przykrywamy folią i studzimy.
- Miksujemy masło i stopniowo dodajemy wcześniej ugotowany i wystudzony budyń. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Smarujemy kremem ciasto i przykrywamy drugim kawałkiem. Smacznego.
- Krem po schłodzeniu w lodówce zrobi się gęstszy.
Podziel się: