Karkówka pieczona
Karkówka pieczona to fajny pomysł na smaczną wędlinę do kanapek, a także danie obiadowe, do którego pasuje wiele dodatków np.: kasze, kluski śląskie, ziemniaki lub po prostu warzywa.
Karkówka pieczona
Składniki
- 1,5 – 2 kg karkówki
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 3-4 łyżki oliwy
- 4-5 ząbków czosnku
Instrukcje
- Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nożem robimy niewielkie nacięcia w które wciskamy kawałki czosnku.
- Marynata: do niewielkiej miski wrzucamy wszystkie przyprawy (sól, papryki, czosnek i rozmaryn) dodajemy olej i całość mieszamy.
- Do naczynia żaroodpornego wkładamy karkówkę, którą polewamy marynatą i dokładnie ją obtaczamy. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Zamarynowaną karkówkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy 2 – 2,5 godziny. Zanim zaczniemy ją kroić zostawiamy ją po upieczeniu na kilkanaście minut, żeby soki nie wypłynęły.
- Podajemy na ciepło lub zimno.