Jajka faszerowane ćwikłą (buraczkami z chrzanem)
Przepis na jajka faszerowane buraczkami z dodatkiem chrzanu. Jeśli lubicie faszerowane jajka to te powinny Wam przypaść do gustu. Mają piękny kolor więc przy okazji mogą być również ozdobą stołu. To smaczny pomysł na Wielkanocne śniadanie i nie tylko.
Jajka faszerowane ćwikłą (buraczkami z chrzanem)
Porcje 8
Składniki
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 duży burak ugotowany lub upieczony w folii
- 1 łyżka startego chrzanu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- natka pietruszki lub koperek dla ozdoby
- 1 łyżka majonezu lub gęstego jogurtu
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Instrukcje
- Jajka gotujemy na twardo.
- Buraka gotujemy lub pieczemy w piekarniku. Buraka owijamy folią spożywczą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C, pieczemy około 1,5 h. Ja zawsze piekę większą ilość buraków ponieważ takie są dużo smaczniejsze i często wykorzystuję je jako dodatek do obiadu.
- Jajka dzielimy na pół. Wyjmujemy żółtko i rozgniatamy widelcem, dodajemy buraka startego na drobnych oczkach tarki lub zblendowanego. Buraka należy odcisnąć z nadmiaru soku.
- Doprawiamy do smaku, solą, pieprzem i łyżeczką tartego chrzanu (najlepiej świeżego). Dodajemy odrobinę soku z cytryny oraz majonez.
- Nadziewamy połówki jajek, schładzamy i dowolnie ozdabiamy.
Uwagi
Na blogu znajdziecie również przepisy na faszerowane jajka:
z czosnkiem niedźwiedzim
z pieczarkami
z tuńczykiem i kaparami
jajka faszerowane podpiekane
Nie dość, że smaczne to jeszcze tak ładnie ozdobione. Idealne jajka na świąteczny stół.