Jajka faszerowane z czosnkiem niedźwiedzim

Dzisiaj przepis na jajka faszerowane na zielono. Z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, który jest hitem tego sezonu, lub jeśli nie przepadacie za jego smakiem możecie dodać liście młodego szpinaku. Są smaczne, zdrowe a do tego będą pięknie wyglądają na świątecznym stole.
Jajka faszerowane z czosnkiem niedźwiedzim
Składniki
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 4 liście czosnku niedźwiedziego lub garść liści młodego szpinaku
- 2 łyżeczki majonezu lub gęstego jogurtu
- sól do smaku
Instrukcje
- Jajka gotujemy na twardo, dzielimy na połówki, wyjmujemy żółtka i przekładamy je do miski.
- Dodajemy posiekane liście czosnku niedźwiedziego lub szpinaku. W przypadku jeśli używacie szpinaku dodajemy 1 ząbek czosnku. Dodajemy łyżeczkę majonezu lub jogurtu i blendujemy na gładką masę.
- Jeśli masa okaże się zbyt gęsta dodajemy jeszcze jogurt lub majonez, solimy do smaku.
- Gotowy farsz przekładamy do rękawa cukierniczego lub do woreczka, w którym robimy niewielki otwór i nadziewamy nim jajka.
