Jajka faszerowane
Dzisiaj przepis na jajka faszerowane, krojenie jajek może wydawać się skomplikowane, jednak z każdym następnym nabierzecie wprawy. Nawet jeśli skorupka odrobinę się ukruszy, po napełnieniu ich farszem nie będzie tego widać. Zapraszam do wypróbowania. Przepis wydaje się bardzo zwyczajny, jednak jajka przygotowane w ten sposób są naprawdę smaczne.
Jajka faszerowane
Składniki
- 8 jajek
- 1 pęczek koperku
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego)
- sól
- pieprz
Instrukcje
- Jajka dokładnie myjemy, gotujemy na twardo, studzimy.
- Ostrym nożem kroimy jajko na pół, uderzając zdecydowanym ruchem. Białko i żółtko delikatnie wyjmujemy łyżeczką, starając się żeby jak najmniej uszkodzić skorupkę.
- Jajko kroimy w drobniutką kostkę, koperek (same piórka) drobno siekamy, mieszamy z jajkiem, dodajemy sól i pieprz do smaku. Napełniamy dokładnie skorupki, każdą połówkę obsypujemy bułką tartą dokładnie dociskając, żeby jak najwięcej bułki zostało.
- Na patelni rozpuszczamy masło, układamy jajka farszem do dołu i smażymy na niewielkim ogniu do czasu, aż bułka się zrumieni, a farsz w skorupce dobrze zagrzeje. Podajemy z zieleniną.