Delikatny torcik malinowy
Pyszny delikatny torcik malinowo-czekoladowy. Idealny na upały, a także na małe uroczystości.
Delikatny torcik malinowy
Składniki
Składniki na ciasto:
- 130 g mąki pszennej
- 40 g kakao
- 120 g drobnego cukru
- pół szklanki maślanki
- pół szklanki świeżo zaparzonej kawy
- 1 duże jajko
- 60 ml oleju rzepakowego
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki na mus malinowy:
- 800 g malin
- 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36 %
- 130 g cukru
- sok z połówki cytryny
- 5 łyżeczek żelatyny
- 1 łyżka cukru pudru
Składniki na polewę:
- 50 ml wody
- 100 ml śmietanki 30 % lub 36 %
- 120 g cukru
- 40 g kakao
- 2 łyżeczki żelatyny
Instrukcje
- W misce mieszamy maślankę, jajko i olej tylko do połączenia składników.
- Do drugiej miski przesiewamy cukier, mąkę, kakao, proszek i sodę.
- Do mokrych składników przesypujemy składniki suche i chwilę miksujemy, pod koniec stopniowo dodajemy gorącą kawę. Chwilę miksujemy.
- Masę przelewamy do formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. i pieczemy około 35 minut. Studzimy.
- Wystudzone ciasto wyrównujemy na wierzchu i kroimy na dwie części.
- Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawiamy żeby napęczniała. Podgrzewamy chwilę w mikrofali lub zalewamy gorącą wodą 1/3 szklanki i mieszamy, aż się rozpuści.
- Maliny wrzucamy do garnka, dodajemy sok, cukier i zagotowujemy. Przecieramy przez sitko. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia cały czas pilnując żeby zbyt nie zgęstniała.
- Do dużej miski wlewamy schłodzoną śmietankę i ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy łyżkę cukru pudru. Dodajemy wystudzoną masę malinową i dokładnie mieszamy.
- Tortownicę o wymiarach 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy jeden kawałek ciasta i zalewamy go połową masy malinowej. Wstawiamy do lodówki na 10 minut. Wykładamy kolejny kawałek i zalewamy resztą masy, dokładnie wyrównujemy i ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
- Torcik wyjmujemy z formy, przekładamy na paterę i polewamy polewą czekoladową. Polewę przygotowujemy przed podaniem ciasta wtedy będzie się ładnie błyszczała.
- Żelatynę tak jak poprzednio zalewamy zimną wodą i odstawiamy żeby napęczniała. Po kilku minutach dodajemy kilka łyżek gorącej wody i mieszamy, aż się rozpuści.
- W małym garnku zagotowujemy wodę i cukier, mieszamy, aż cukier się rozpuści. Dodajemy kakao i śmietankę, mieszamy i zagotowujemy.
- Dolewamy żelatynę i dokładnie mieszamy, całość przelewamy przez sitko, studzimy pilnując żeby zbyt mocno nie zgęstniała.
- Zimną polewę wylewamy na wcześniej przygotowane ciasto. Możecie ozdobić go bitą śmietaną i ulubionymi owocami. Smacznego.