Ciasto z truskawkami
Wszystko co dobre szybko się kończy… tak jak i mój urlop. Ale nie ma tego złego, po powrocie powitały mnie piękne czerwone truskawki, które można kupić dosłownie wszędzie. Dlatego na początek zapraszam Was na ciasto z truskawkami.
Ciasto z truskawkami
Składniki
- 4 duże jajka
- ¾ szklanki cukru (ja dałam pół)
- 130 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 600 g truskawek (lub innych owoców)
- cukier puder
- szczypta soli
Instrukcje
- Białka oddzielamy od żółtek, do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Dodajemy żółtka i chwile ubijamy.
- Następnie cienką strużką wlewamy olej cały czas miksując.
- Przesianą mąkę i proszek do pieczenia dodajemy na koniec i delikatnie mieszamy łyżką lub na wolnych obrotach miksera.
- Blachę 25×30 (lub tortownicę) wykładamy papierem, ew. smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
- Przelewamy ciasto a na wierzch układamy owoce. Pieczemy w 180 C około godziny.