Ciasto z truskawkami i rabarbarem
Przepis na ciasto z truskawkami i rabarbarem, szybkie, puszyste ciasto z dodatkiem owoców sezonowych. Dzisiaj z dodatkiem truskawek i rabarbaru. Połączenie słodkiego i kwaśnego to idealny dodatek do słodkich ciast. Ciasto, którego przygotowanie i upieczenie zajmie Wam dosłownie chwilę. Spróbujcie koniecznie, naprawdę warto. :)
Ciasto z truskawkami i rabarbarem
Składniki
- 5 jajek białka i żółtka osobno
- ¾ szklanki cukru
- szczypta soli
- 1 szklanka mąki pszennej szklanka 250 ml
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- ¾ szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g rabarbaru pokrojony na 1 cm kawałki
- 600 g truskawek jeśli są duże kroimy na mniejsze kawałki, małe pozostawiamy w całości
- cukier puder do oprószenia ciasta po upieczeniu
Instrukcje
- Rabarbar i truskawki dokładnie myjemy, rabarbar kroimy na 1 cm kawałki, truskawki jeśli są duże kroimy na mniejsze kawałki.
- Białka oddzielamy od żółtek.Do misy miksera wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy cukier. Ubijamy na sztywną pianę.
- Do ubitej piany, po jednym dodajemy żółtka cały czas miksując.
- Następnie cienką strużką wlewamy olej cały czas miksując.
- Na koniec dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, całość delikatnie mieszamy, tylko do połączenia się składników.
- Blachę 25×30 (lub tortownicę) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
- Przelewamy ciasto, a na wierzch układamy owoce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 45 minut.
- Lekko przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Przepyszne. Ja miałam mało mąki ziemniaczanej więc dodałam cały budyn śmietankowy(proszek). Wyszedł przepyszny i lekki jak chmurka.
Cieszę się, że smakowało :)
Czy zamiast truskawek i rabarbaru można użyć jagód? A na wierz kruszonkę ?
Jagody będą ok, jednak nie wiem czy kruszonka nie będzie za ciężka.
Najlepsze ciasto jakie jadłam! Dziekuje z całego serca za przepis
Cieszę się, że smakowało :)