Ciasto z rabarbarem i kruszonką
Zaczął się sezon na rabarbar, a ja uwielbiam połączenie słodkiego z kwaśnym. Dzisiaj przepis na właśnie takie ciasto, które jest bardzo puszyste, lekko słodkie, przełamane kwaśnym rabarbarem. Ci którzy chcą uniknąć dodatkowych kalorii mogą zrezygnować z dodania kruszonki. Zapraszam po drugi przepis na ciasto z rabarbarem. :)
Ciasto z rabarbarem i kruszonką
Składniki
Składniki na ciasto:
- 250 g masła
- 5 żółtek
- 2 łyżki oleju
- 100 g cukru
- 2 budynie śmietankowe (120 g)
- 240 g mąki pszennej
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na pianę:
- 5 białek
- 150 g cukru
Składniki na kruszonkę:
- 50 g schłodzonego masła
- 75 g mąki
- 50 g cukru pudru
Dodatkowo:
- 700 g rabarbaru
Instrukcje
- Masło na kruszonkę siekamy i mieszamy z mąką i cukrem. Rozcieramy palcami do uzyskania konsystencji piasku. Wkładamy do lodówki.
- Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na kawałki.
- Masło ucieramy ze śmietaną i olejem, dodajemy żółtka i cukier. Miksujemy do czasu, aż składniki dokładnie się połączą.
- Budyń, mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko i dodajemy do utartej masy, miksujemy i wykładamy do formy o wymiarach 30X26, wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
- Na wierz wykładamy pokrojony rabarbar.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli, kiedy białka są sztywne stopniowo dodajemy cukier. Ubite białka wykładamy na rabarbar, całość posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około godzinę, jeśli wierzch ciasta zbyt szybko się rumieni możemy przykryć go folią spożywczą.
Piekłam, pyszne
Ciasto rozpływa się w ustach, kruszonka chrupiąca ♥️
Cieszę się, że smakowało :)