Ciasto z jabłkami
W końcu trochę chłodniej, można chociaż na chwilę włączyć piekarnik nie piekąc się przy tym samemu. Dzisiaj ciasto z jabłkami, słodko-kwaśne.
Ciasto z jabłkami
Składniki
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 8 łyżek cukru
- 5 łyżki mąki pszennej
- 5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę z jabłkami:
- 6 kwaskowych jabłek
- 3 agrestowe galaretki
Składniki na krem:
- 0,5 l mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 200 g masła
- 4 łyżki cukru
Instrukcje
- Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, jak już piana będzie sztywna dodajemy stopniowo żółtka i ubijamy mikserem na wolnych obrotach. Mąki mieszamy z proszkiem, przesiewamy przez sitko i dodajemy do jajek, delikatnie mieszamy. Pieczemy w formie 30x 35 cm, 30-40 minut w 180 stopniach (do tzw. suchego patyczka). Studzimy.
- Galaretki rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody, dodajemy świeżo starte jabłka i mieszamy z ciepłą galaretką żeby jak najmniej ściemniały. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na ciasto. Wstawiamy do lodówki.
- 200 ml mleka mieszamy z mąkami. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy mleko z mąką. Chwilę gotujemy cały czas mieszając, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Masło ucieramy na puch i stopniowo łyżka po łyżce dodajemy masę cały czas ucierając. Krem wykładamy na stężałą galaretkę i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki. Po około 2 godzinach ciasto można kroić. Wierzch ciasta możemy udekorować wiórkami z gorzkiej czekolady.
Podziel się: