Ciasto orzechowe (orzechowiec)
Po dłuższej nieobecności zapraszam Was na bloga po przepis na pyszne, mocno orzechowe ciasto. Idealne na zimne jesienne dni, ciasto, które z każdym dniem smakuje lepiej. ;)
Ciasto orzechowe (orzechowiec)
Składniki
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 170 g cukru
- 200 g masła
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżeczki sody
Składniki na masę orzechową:
- 400 g orzechów włoskich
- 100 g masła
- 80 g cukru
- 2 łyżki miodu
- szczypta soli
Składniki na masę budyniową:
- 200 g masła
- 4 jajka
- 3 szklanki mleka (szklanka 250 ml)
- ¾ szklanki drobnego cukru
- 70 g (4 czubate łyżki) mąki pszennej
- 85 g (5 czubatych łyżek) mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Instrukcje
- Na samym początku dobrze jest przygotować masę budyniową i masę orzechową ponieważ obie muszą wystygnąć, a to trwa chwilę.
- CIASTO: Mąkę, cukier, posiekane zimne masło, jajka, mleko, miód i sodę wykładamy na stolnicę i zagniatamy gładkie, elastyczne masło. Jeśli macie malakser lub robot kuchenny wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny, ciasto lepiej się potem rozwałkowuje.
- MASA ORZECHOWA: Do garnka wrzucamy masło, miód, cukier, szczyptę soli i orzechy. Podgrzewamy całość, na niewielkim ogniu, aż masło cukier i miód się rozpuszczą i dokładnie otoczą wszystkie orzechy, całość mieszamy żeby nic się nie przypaliło. Odstawiamy do wystudzenia.
- Ciasto dzielimy na dwie równe części, blaszkę o wymiarach 25X30cm wykładamy papierem do pieczenia, połowę ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do blaszki, nakłuwamy widelcem. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy około 20-25 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy.
- Drugi kawałek ciasta również rozwałkowujemy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch jednak wykładamy wcześniej przygotowaną i wystudzoną masę orzechową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170C i pieczmy około 30-35. Czas pieczenia może być różny dla każdego piekarnika, dlatego pilnujcie żeby się nie przypaliło. Studzimy.
- MASA BUDYNIOWA: Szklankę mleka miksujemy z mąkami, jajkami i solą, tylko tyle żeby nie było grudek. W garnku zagotowujemy pozostałe dwie szklanki mleka z dodatkiem cukru, do gotującego się mleka przelewamy masę jajeczną i chwilę gotujemy cały czas mieszając żeby się nie przypaliło. Przykrywamy folią spożywczą tak żeby folia dotykała do masy budyniowej (wtedy mamy pewność, że nie zrobi się kożuch). W misie miksera ucieramy masło i partiami łyżka po łyżce dodajemy ugotowany i wystudzony budyń.
- Upieczony spód ciasta ponownie wkładamy do blaszki, na wierzch wykładamy krem budyniowy i przykrywamy drugim kawałkiem ciasta (z orzechami na wierzchu). Lekko dociskamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Ciasto owijamy folią spożywczą żeby nie przeszło zapachami z lodówki. Orzechowiec jest idealny na drugi dzień i z każdym dniem smakuje lepiej, ciasto lekko mięknie od kremu. Zapraszam.