Ciasto marchewkowe
Przepisów na ciasto marchewkowe jest wiele, ja dzisiaj chciałabym zaprosić Was na ciasto marchewkowe z dodatkiem orzechów włoskich. Jest wilgotne, bardzo puszyste, a że nastrój mam wyjątkowo zimowy dlatego ciasto w lekko zimowej odsłonie.
Ciasto marchewkowe
Składniki
- 250 marchewki startej na tarce o średnich oczkach
- 150 g cukru
- 200 g mąski pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 150 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki dżemu truskawkowego
- szczypta soli
- ½ szklanki zmielonych orzechów włoskich
- ½ szklanka rodzynek
- ½ szklanki wiórków kokosowych
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady
Instrukcje
- Jajka miksujemy z cukrem dość długo na puszystą masę, dodajemy dżem truskawkowy i małym strumieniem wlewamy olej.
- Dodajemy mąki, sól, sodę, kakao, cynamon i proszek przesiane przez sitko, miksujemy na wolnych obrotach miksera.
- Dodajemy startą marchewkę, orzechy, rodzynki i wiórki, a na koniec posiekaną czekoladę, delikatnie mieszamy.
- Tortownicę o wymiarach 22 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, wlewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 C i pieczemy około 70 minut (do suchego patyczka).
- Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.
Podziel się: