Ciasto marchewkowe Camilla.
Dzisiaj przepis na wyjątkowo smaczne ciasto marchewkowe. Włoskie ciasto Camilla z dodatkiem marchewki, pomarańczy i migdałów. Jest bardzo łatwe do zrobienia nawet dla początkujących. Ciasto marchewkowe dzięki dodatkowi soku i skórki pomarańczowej ma piękny zapach. Musicie koniecznie spróbować, dla mnie rewelacja.
Ciasto marchewkowe Camilla
Składniki
- 250 g marchewki waga po obraniu
- 200 g mąki typ 480
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 100 g mąki migdałowej lub migdały zblendowane na pył
- skórka z 1 pomarańczy
- sok z połówki pomarańczy 50 ml
- 150 g oleju słonecznikowy, rzepakowy lub orzechowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia z lekką górką
- szczypta soli
Instrukcje
- Marchewki kroimy i razem ze skórką pomarańczową wrzucamy do blendera. Bardzo drobno miksujemy, dodajemy olej i blendujemy, aż składniki się połączą. Dodajemy sok i jeszcze chwilę blendujemy.
- W osobnej misce mieszamy przesiane: mąką migdałową, proszek do pieczenia i zwykłą mąkę oraz szczyptę soli.
- W misie miksera ubijamy całe jajka z dodatkiem cukru. Ubijamy do czasu, aż jajka zrobią się jaśniejsze i podwoją swoją objętość.
- Do masy jajecznej dodajemy masę marchewkową i miksujemy do połączenia się składników.
- Następnie partiami dodajemy mąki w 3 podejściach, za każdym razem dokładnie mieszając łyżką.
- Okrągłą formę o średnicy 22 cm smarujemy masłem lub olejem. Oprószamy mąką lub bułką tartą.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C (piekarnik z termoobiegiem lub jeśli nie macie grzałka góra-dół). Pieczemy około 45-55 minut, każdy piekarnik grzeje inaczej dlatego sprawdzamy pod koniec pieczenia patyczkiem.
- Upieczone ciasto wyjmujemy z formy i ostudzone posypujemy cukrem pudrem.
- Buon appetito !!!