Ciasto jogurtowo-czekoladowe

Sezon truskawkowy za nami, ale udało mi się kupić jeszcze łubiankę pięknych słońcem pachnących truskawek. Dlatego dzisiaj proponuję Wam ostatnie w tym sezonie ciasto ze świeżymi truskawkami, można je zrobić także z mrożonych owoców.
Ciasto jogurtowo-czekoladowe
Składniki
- 200 g herbatników
- 30 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 3 łyżki żelatyny
- 600 g jogurtu greckiego
- 5 łyżek cukru pudru
- 150 g truskawek świeżych lub mrożonych
Instrukcje
- Ciasteczka blendujemy dodajemy rozpuszczone masło i czekoladę. Przekładamy do małej tortownicy wyłożonej folią spożywczą i dokładnie uciskamy. Odstawiamy do lodówki.
- Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody, po kilku minutach kiedy napęcznieje dolewamy gorącą wodę 1/3 szklanki i mieszamy do czasu aż żelatyna się rozpuści.
- Jogurt miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy 2/3 rozpuszczonej żelatyny. Przelewamy na wcześniej przygotowany spód i lekko wyrównujemy.
- Truskawki miksujemy jeśli są kwaśne możemy dodać odrobinę cukru pudru, dodajemy pozostałą żelatynę. Przekładamy na lekko zastygnięty jogurt, delikatnie rozsmarowujemy i lekko po wierzchu widelcem mieszamy obie masy.
- Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.