Ciasto drożdżowe z serem i malinami

Na zakończenie leniwej niedzieli zapraszam Was na pyszne ciasto drożdżowe z dodatkiem malin.
Ciasto drożdżowe z serem i malinami
Składniki
- 4 szklanki mąki
- 100 g miękkiego masła
- 300 g sera białego (z wiaderka)
- 200 g jogurtu naturalnego
- 30 g drożdży
- 3 jajka
- ½ szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 4 łyżki śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 szklanki malin
Instrukcje
- W małej miseczce mieszamy drożdże, łyżeczkę mąki i łyżkę cukru. Odstawiamy na 10 minut.
- W dużej misce mieszamy pozostałe składniki, wyrośnięte drożdże, sól, cukier i 2 jajka. Dokładnie wyrabiamy, oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę.
- Serek mieszamy z cukrem pudrem i śmietaną kremówką.
- Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy, dzielimy na pół i każdą część rozwałkowujemy na prostokąt. Jeśli się klei możemy podsypać odrobiną mąki.
- Nożem robimy nacięcia na brzegach. Na środku rozsmarowujemy połowę serka i układamy połowę malin. Paski ciasta zaplatamy do środka. Tak samo robimy z drugą częścią ciasta.
- Strudle przekładamy do keksówek (30 cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Każdą smarujemy rozbełtanym jajkiem i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
- Pieczemy około 30 minut w 180 C.
Trzeba podgrzać lekko jogurt i dodać do drożdży. Ma byc ciepło letni. Tak odstawić wraz z łyżką cukru i łyżeczką mąki pod ściereczką na 10 min. Reszta jak w przepisie
można, ale nie jest to konieczne.