Ciasto drożdżowe z cynamonem
Zrobienie ciasta drożdżowego wydawało mi się strasznie trudne, ale mając dobry mikser i świeże drożdże to naprawdę nic trudnego. Do porannej kawy pycha.
Ciasto drożdżowe z cynamonem
Składniki
Składniki na ciasto:
- 400 g mąki
- 75 g cukru
- 50 g roztopionego masła
- 2 jajka
- 40 g drożdży
- 140 ml ciepłego mleka
- duża szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- 40 g roztopionego masła
- 1 czubata łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczka kardamonu
- 2 łyżki brązowego cukru
Składniki na lukier:
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- sok z połówki cytryny
Instrukcje
- Drożdże rozpuszczamy w mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut. Mąkę, cukier, jajka i sól łączymy w misce i dodajemy wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy dokładnie ciasto. Przykrywamy ściereczkę i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
- Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę (lekko podsypanej mąką) i rozwałkowujemy na prostokąt 30 x40 cm. Ciasto smarujemy roztopionym masłem. Kardamon, brązowy cukier i cynamon mieszamy w miseczce i posypujemy ciasto.
- Prostokąt kroimy na paski o szerokości około 6 cm i układamy jeden na drugim. Kroimy na 6 części.
- Wkładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy na godzinę.
- Wyrośnięte ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C. Pieczemy około 30-40 minut. Wystudzone ciasto polewamy lukrem. Do cukru pudru dodajemy sok z cytryny i mieszamy do uzyskania lejącego lukru.