Ciasto czekoladowe
Kolejny przepis dla miłośników czekolady i nie tylko. Idealne ciasto na dobry początek dnia.
Ciasto czekoladowe
Składniki
- Składniki:
- 500 g gorzkiej czekolady
- 75 g mąki
- 10 jajek
- 250 g masła
- 200 g cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki rumu
Instrukcje
- Posiekane masło i połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do przestygnięcia.
- Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy 100 g cukru.
- W drugim naczyniu ubijamy żółtka na puszystą masę ze 100 g cukru. Dodajemy przesianą mąkę i rum, stopniowo wlewamy czekoladową masę. Dodajemy część piany i delikatnie mieszamy. Masa jest dość gęsta więc potrzeba odrobinę siły, po chwili dodajemy resztę piany i delikatnie ją mieszamy z pozostałym ciastem.
- Całość przelewamy do formy o wymiarach 26×30 cm, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 C z termoobiegiem i pieczemy ok. 30 minut.
Uwagi
Podziel się:
Ciasto czekoladowe to mój numer jeden. Ostanio zamiast w dużej blaszcze robie w foremkach do babeczek i zabieram do pracy do kawki