Biszkopt z jabłkami
Dzisiaj też sentymentalnie. Przypominam przepis, który pewnie większość z Was zna. Ciasto to gościło dość często w moim rodzinnym domu. Wilgotne, delikatne i smaczne.
Biszkopt z jabłkami
Składniki
- 6 jajek
- ¾ szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 3 spore, słodkie jabłka
Instrukcje
- Jajka miksujemy z cukrem, dość długo aż masa będzie jasna i puszysta. Dodajemy przesianą mąkę i delikatnie wszystko mieszamy.
- Dodajemy jabłka pokrojone lub starte na plasterki. Jeszcze raz mieszamy i całość przelewamy do formy o średnicy 24 cm.
- Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ja osobiście wolę ten drugi sposób, ciasto ma wtedy bardziej chrupiący brzeg.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 45 minut (do suchego patyczka).
będzie dzis pieczone. a co ;P