Tarta z łososiem
Dzisiaj propozycja obiadowa. Samo ciasto możemy zrobić i upiec dzień wcześniej. Drugiego dnia dokładamy sam farsz, zapiekamy i smaczny, zdrowy obiad mamy gotowy. Spróbujcie. Pamiętajcie tylko żeby farsz i masę jajeczną dobrze doprawić do smaku gdyż sama cukinia jest dosyć mdła.
Tarta z łososiem
Składniki
Składniki na ciasto:
- 150 g schłodzonego masła
- 260 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 szczypty soli
Składniki na farsz:
- 500 g cukinie bez skórki i nasion (waga po obraniu) około 3 średnich cukinii
- 400 g łososia
- 1 średnia cebula
- olej do smażenia 6-7 łyżek
- 3 łyżki soku z cytryny
Składniki na masę jajeczną:
- 3 jajka
- 150 ml śmietanki słodkiej 30 %
- 250 g sera żółtego
- sól
- pieprz
Instrukcje
- Masło siekamy z mąką i solą, po chwili dodajemy jajko i wyrabiamy szybko ciasto. Wstawiamy do lodówki na około godzinę. Ciasto podsypujemy niewielką ilością mąki i rozwałkowujemy na wielkość formy ( ja użyłam o średnicy 30 cm), ew. bezpośrednio przekładamy ciasto i ugniatamy palcami. Nakłuwamy widelcem.
- Przykrywamy folią i obciążamy tartę fasolą, grochem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 15 minut. Po 15 minutach zdejmujemy folię, zmniejszamy moc piekarnika i pieczemy kolejne 15-20 minut.
- Cukinię obieramy, pozbywamy się nasion i ścieramy ją na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni do czasu, aż będzie miękka i zacznie się lekko rumienić. Dokładamy cukinię i dusimy jeszcze około 10 minut do czasu aż zmięknie, a cały płyn wyparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Lekko studzimy. Łososia kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Na wierzch upieczonej tarty rozkładamy cukinię z cebulą, a na to kładziemy łososia.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Jajka mieszamy ze śmietanką i serem startym na tarce o drobnych oczkach. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę jajeczną równomiernie wylewamy na tartę.
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40-50 minut. Smakuje idealnie na ciepło jak i na zimno.
Podziel się: