Sernik z brzoskwiniami
Zapraszam Was dzisiaj na kawałek pysznego sernika z brzoskwiniami. Możecie dodać do niego również morele z nimi też będzie świetnie smakował. Sernik po upieczeniu musi postać kilka godzin, aż stężeje, dlatego spokojnie możecie upiec go wieczorem, a rano będzie idealny.:)
Sernik z brzoskwiniami
Składniki
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- 100 g masła
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na sernik:
- 1 kg sera śmietankowego, 2 – krotnie mielonego lub z wiaderka
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (65 g)
- 65 g mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru 200 g
- ½ szklanki oleju (100 g)
- ¾ szklanki mleka
- 4 żółtka
- 2 całe jajka
Na wierzch:
- 4 białka
- ½ szklanki cukru
Dodatkowo:
- 1 puszka brzoskwiń (opcjonalnie)
- 100 g wiórek kokosowych na posypkę
Instrukcje
- Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, następnie wylepiamy spód i brzegi okrągłej formy o średnicy 25 cm. Odstawiamy.
- Żółtka i jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy budyń, mąkę olej i mleko, miksujemy. Na koniec łyżka po łyżce dodajemy ser cały czas miksując.
- Na koniec dodajemy osączone z zalewy i pokrojone na kawałki brzoskwinie. Delikatnie mieszamy.
- Gotową masę przelewamy do formy z ciastem, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C (z termoobiegiem) i pieczemy 45 minut.
- Pianę z 4 jajek ubijamy z cukrem, wykładamy na wierzch i pieczemy kolejne 15 minut.
- Wiórki kokosowe prażymy na rozgrzanej patelni do czasu, aż się lekko zezłocą, cały czas mieszając ponieważ łatwo je spalić.
- Wystudzonymi wiórkami posypujemy wierzch sernika. Sernik wyjmujemy z formy po jego całkowitym wystudzeniu i schłodzeniu.
Witam . Czy podwoić proporcje na dużą blachę ?
nie wiem jak dużą ma Pani blachę może 1,5 porcji wystarczy?