Sernik wiedeński.
Sernik wiedeński, kremowy, delikatny wyjątkowo smaczny. Sernik, który w moim rodzinnym domu jest pieczony odkąd pamiętam. Klasyka sama w sobie.
Składniki
- ½ kg białego sera tłustego
- 5 jajek oddzielnie białka i żółtka
- 1 szklanka cukru 200 g (można dodać mniej, sernik jest dość słodki)
- 6 łyżek miękkiego masła 90 g
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 30 g
- szczypta soli
- cukier puder do oprószenia sernika
- 1 łyżka rodzynek opcjonalnie
- 1 łyżka skórki pomarańczowej opcjonalnie
Instrukcje
- Ser mielimy 2 – krotnie.
- Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka razem z cukrem ubijamy na jasną puszystą masę, następnie dodajemy masło i chwilę jeszcze wszystko miksujemy.
- Następnie dodajemy mąkę oraz zmielony biały ser. Ponownie miksujemy.
- W osobnej misce na sztywno ubijamy białka ze szczyptą soli.
- Ubite białka dodajemy do masy serowej i już delikatnie mieszamy łyżką.
- W tym momencie możemy dodać rodzynki (bez namaczania) lub pomarańczową skórkę, ale nie jest to konieczne.
- Masę serową przekładamy do formy wysmarowanej masłem. Ja użyłam formy o wymiarach 30 x7x11,5 cm
- Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C (grzałka góra-dół) i pieczemy 1 godzinę.
- Po tym czasie wyłączamy piekarnik i jeszcze chwilę go w nim zostawiamy, a następnie delikatnie go uchylamy. Sernik najlepiej zostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Uwagi
Wszystkie składniki potrzebne do upieczenia sernika powinny być w temperaturze pokojowej.
Sernik można upiec z podwójnej ilości składników wtedy najlepiej zrobić to formie 35×25 cm lub okrągłej o średnicy 26 cm.
Przepis jak zrobić skórkę pomarańczową znajdziecie tutaj.