Skórka pomarańczowa – kandyzowana – Jak zrobić skórkę kandyzowaną
Nie wyobrażam sobie zrobienia keksu, makowca czy babki wielkanocnej bez dodatku skórki pomarańczowej. Te kupowane w sklepie mają w składzie całą masę zbędnych ulepszaczy i innej chemii. Dlatego ja obok przyprawy do piernika zawsze na święta przygotowuję również skórkę pomarańczową i cytrynową – kandyzowaną, do czego i Was zachęcam. Zrobienie jej jest banalnie proste, a zapach jaki unosi się podczas robienia jest wyjątkowy :)
Skórka pomarańczowa – kandyzowana – Jak zrobić skórkę kandyzowaną
Składniki
- 5-6 dużych pomarańczy
(najlepiej bio) - 1,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki wody
- 1 łyżka soku z cytryny
Instrukcje
- Pomarańcze bardzo dokładnie szorujemy i sparzamy gorącą wodą. Obieramy i ostrym nożem wycinamy biały miąższ (jeśli go dokładnie nie wytniecie skórka będzie gorzka). Kroimy w drobną kostkę.
- Do niewielkiego garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i całość zagotowujemy. Dodajemy pokrojoną skórkę i na małym ogniu gotujemy około 30-40 minut, aż cała woda odparuje. Tak przygotowaną skórkę odcedzamy na sitku a potem rozsypujemy na papierze do pieczenia. Kiedy przeschnie wkładamy do słoiczka i szczelnie zamykamy.
- Jest jeszcze drugi sposób, ale wymaga od nas odrobinę cierpliwości. Pomarańcze przygotowujemy w podobny sposób tylko zasypujemy je cukrem, szczelnie zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka tygodni.