1szklankacukru200 g (można dodać mniej, sernik jest dość słodki)
6łyżek miękkiego masła 90 g
1czubata łyżka mąki ziemniaczanej30 g
szczypta soli
cukier puder do oprószenia sernika
1łyżka rodzynekopcjonalnie
1łyżkaskórki pomarańczowejopcjonalnie
Instrukcje
Ser mielimy 2 - krotnie.
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka razem z cukrem ubijamy na jasną puszystą masę, następnie dodajemy masło i chwilę jeszcze wszystko miksujemy.
Następnie dodajemy mąkę oraz zmielony biały ser. Ponownie miksujemy.
W osobnej misce na sztywno ubijamy białka ze szczyptą soli.
Ubite białka dodajemy do masy serowej i już delikatnie mieszamy łyżką.
W tym momencie możemy dodać rodzynki (bez namaczania) lub pomarańczową skórkę, ale nie jest to konieczne.
Masę serową przekładamy do formy wysmarowanej masłem. Ja użyłam formy o wymiarach 30 x7x11,5 cm
Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C (grzałka góra-dół) i pieczemy 1 godzinę.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik i jeszcze chwilę go w nim zostawiamy, a następnie delikatnie go uchylamy. Sernik najlepiej zostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Uwagi
Wszystkie składniki potrzebne do upieczenia sernika powinny być w temperaturze pokojowej.Sernik można upiec z podwójnej ilości składników wtedy najlepiej zrobić to formie 35x25 cm lub okrągłej o średnicy 26 cm.Przepis jak zrobić skórkę pomarańczową znajdziecie tutaj.