Sernik na zimno z truskawkami i galaretką

Dzisiaj sprawdzony przepis na sernik na zimno. To pyszny, kremowy sernik bez pieczenia. Z dodatkiem biszkoptów, mascarpone i białym serem. Sernik na zimno to także idealny deser na upalne dni.
Sernik na zimno z truskawkami i galaratkę.
Składniki
- 1 kg sera 2 -krotnie mielonego lub z wiaderka (ser z wiaderka (czytajcie etykiety)
- 600 g truskawek świeżych lub mrożonych (blendujemy) + kilka do dekoracji
- 250 g mascarpone
- 3 czubate łyżeczki żelatyny
- 4 galaretki truskawkowe 2 do sera + 2 na wierzch
- 24 podłużne biszkopty
- 300 ml gorącej wody do rozpuszczenia galaretek dodanych do masy
- 500 ml gorącej wody do rozpuszczenia galaretek potrzebnych na wierzch
Instrukcje
Przygotowani masy serowej.
- Spód formy o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy biszkoptami.
- Do 300 ml gorącej wody wsypujemy dwie galaretki truskawkowe i żelatynę. Dokładnie mieszamy, aż składniki się rozpuszczą, odstawiamy do przestygnięcia od czasu do czasu mieszając.
- Umyte i osuszone truskawki blendujemy na mus.
- Do dużej miski przekładamy ser biały i mascarpone chwilę miksujemy, następnie dodajemy zblendowane truskawki. Całość raz jeszcze miksujemy tylko do połączenia się składników.
- Następnie wlewamy chłodną galaretkę truskawkową razem z wcześniej rozpuszczoną żelatyną. Ponownie miksujemy.
- Masa zrobi się rzadsza, ale jeśli zostawimy ją na chwilę zacznie gęstnieć.
- Gotową masę przelewamy na biszkopty, jeśli obawiacie się, że biszkopty mogą zacząć pływać, dobrze jest przykleić je odrobiną masy serowej do blaszki.
- Całość wstawiamy do lodówki.
Dekoracja:
- Pozostałe 2 galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody.
- Truskawki potrzebne do przybrania myjemy, osuszamy i kroimy w grube plastry.
- Truskawki układamy na serniku i zalewamy lekko tężejącą galaretką. Całość ponowie wstawiamy do lodówki do czasu, aż galaretka stężeje.
