1kgsera 2 -krotnie mielonego lub z wiaderka(ser z wiaderka (czytajcie etykiety)
600 gtruskawek świeżych lub mrożonych (blendujemy)+ kilka do dekoracji
250 gmascarpone
3 czubate łyżeczkiżelatyny
4galaretki truskawkowe2 do sera + 2 na wierzch
24 podłużne biszkopty
300ml gorącej wodydo rozpuszczenia galaretek dodanych do masy
500ml gorącej wodydo rozpuszczenia galaretek potrzebnych na wierzch
Instrukcje
Przygotowani masy serowej.
Spód formy o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy biszkoptami.
Do 300 ml gorącej wody wsypujemy dwie galaretki truskawkowe i żelatynę. Dokładnie mieszamy, aż składniki się rozpuszczą, odstawiamy do przestygnięcia od czasu do czasu mieszając.
Umyte i osuszone truskawki blendujemy na mus.
Do dużej miski przekładamy ser biały i mascarpone chwilę miksujemy, następnie dodajemy zblendowane truskawki. Całość raz jeszcze miksujemy tylko do połączenia się składników.
Następnie wlewamy chłodną galaretkę truskawkową razem z wcześniej rozpuszczoną żelatyną. Ponownie miksujemy.
Masa zrobi się rzadsza, ale jeśli zostawimy ją na chwilę zacznie gęstnieć.
Gotową masę przelewamy na biszkopty, jeśli obawiacie się, że biszkopty mogą zacząć pływać, dobrze jest przykleić je odrobiną masy serowej do blaszki.
Całość wstawiamy do lodówki.
Dekoracja:
Pozostałe 2 galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody.
Truskawki potrzebne do przybrania myjemy, osuszamy i kroimy w grube plastry.
Truskawki układamy na serniku i zalewamy lekko tężejącą galaretką. Całość ponowie wstawiamy do lodówki do czasu, aż galaretka stężeje.