Sernik bez pieczenia PSZCZÓŁKA
Nie wiem jak Wy, ale ja nie mogę doczekać się już wiosny. Podrzucam Wam przepis na pyszny, lekki sernik, który możecie przygotować zarówno na święta wielkanocne lub przyjęcie dla dzieci. Przepisów w internecie jest mnóstwo, ja podrzucam swoją wersję ciasta Pszczółka. Ma piękny pomarańczowy kolor, pachnie cudnie, jest lekkie i bardzo smaczne.
Sernik bez pieczenia PSZCZÓŁKA
Składniki
Składniki na spód:
- 200 g ciemnych ciastek
- 50 g rozpuszczonego masła
Składniki na masę serową:
- 500 g białego sera 2-krotnie zmielonego lub z wiaderka
- 250 g mascarpone
- 200 ml śmietanki 30%
- cukier puder do smaku wg uznania, ja nie lubię słodkich ciast więc dałam odrobinę, zależy to również od sera
- 15 g żelatyny
- 3 połówki brzoskwiń
Składniki na masę galaretkową:
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- syrop z brzoskwiń z 2 puszek duże puszki
- pulpa z mango puszka 425 g
Dodatkowo:
- 2 puszki brzoskwiń
- kilka kostek czekolady do ozdoby
- płatki migdałowe
Instrukcje
- Ciasteczka kruszymy lub blendujemy na drobny piasek, następnie dodajemy rozpuszczone masło. Dokładnie mieszamy i wykładamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszka o wymiarach 27×19 lub okrągłej o średnicy 25 cm.Schładzamy.
- Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Następnie dolewamy gorącą wodę i mieszamy żeby się dokładnie rozpuściła, lekko studzimy.
- Mascarpone miksujemy ze śmietanką na sztywno. Następnie dodajemy zmielony biały ser, delikatnie mieszamy na niewielkich obrotach miksera. Dodajemy cukier puder wg uznania. Następnie przestudzoną żelatynę i miksujemy aż się połączy z masą.
- Następnie 3 połówki brzoskwiń pokrojone na mniejsze kawałki, delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy do formy ze spodem ciasteczkowym. Wkładamy do lodówki.
- Syrop z brzoskwiń podgrzewamy (nie gotujemy) następnie dodajemy galaretki i dokładnie mieszamy, aż się rozpuszczą. Studzimy i dodajemy pulpę z mango. Całość przelewamy na masę serową i wstawiamy do lodówki, aż mocno stężeje.
- Połówki brzoskwiń osuszamy ręcznikiem papierowym i układamy na desce. Czekoladę roztapiamy i przelewamy do woreczka, odcinamy koniec i rysujemy czekoladą paski na brzoskwiniach oraz oczka pszczółek.
- Robimy nacięcia na brzoskwiniach i wkładamy w miejsce skrzydełek płatki migdałowe. Całość schładzamy przed podaniem.