Kremowy sernik z bitą śmietaną.

Sernik idealny. Przerobiłam już trochę różnych przepisów na serniki, ale ten wg mnie jest wyjątkowy. Śmiało mogę stwierdzić, że to najlepszy sernik jaki do tej pory jadłam. Piekłam go już wielokrotnie i każdy kto go próbował zachwyca się nim niezmiennie. Sernik jest duży więc spokojnie możecie upiec go z połowy porcji. Jednak jest tak dobry, że nie warto tego robić ;) Szczerze polecam. Sernik możecie upiec na kruchym spodzie, przepis na kruche ciasto znajdziecie TU. Kruche ciasto wcześniej podpiekamy.
Kremowy sernik z bitą śmietaną
Składniki
- 1200 g sera białego (z wiaderka, śmietankowego lub twarogu 3-krotnie zmielonego)
- 10 jajek
- 250 g masła miękkie
- 300 g cukru jeśli wolicie bardziej słodkie ciasta dodajcie więcej
- 250 ml śmietanki 30 %
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (słodzony) 40 g
- garść rodzynek można pominąć jeśli wolicie sernik bez rodzynek
- laska wanilii same ziarenka (opcjonalnie cukier wanilinowy)
- szczypta soli do białek
Instrukcje
- Białka oddzielamy od żółtek.
- Żółtka przekładamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy do białości.
- W drugiej misce ubijamy masło na jasną puszystą masę. Następnie dodajemy twaróg i całość ubijamy tylko do połączenia się składników. Dodajemy wcześniej ubite żółtka i delikatnie miksujemy.
- Następnie dodajemy mąkę, budyń, wanilię oraz rodzynki i ponownie ubijamy tylko do połączenia się składników.
- Oddzielnie ubijamy mocno schłodzoną śmietankę i dodajemy do pozostałej masy, delikatnie mieszamy łyżka.
- Pianę ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do masy sernikowej. Delikatnie mieszamy łyżką.
- Formę o wymiarach 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia, również brzegi tak żeby wystawały ponad formę bo sernik sporo urośnie.
- Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy około 60-70 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Podziel się: