1200gsera białego (z wiaderka, śmietankowego lub twarogu 3-krotnie zmielonego)
10jajek
250gmasłamiękkie
300gcukru jeśli wolicie bardziej słodkie ciasta dodajcie więcej
250mlśmietanki 30 %
4łyżkimąki pszennej
1budyń śmietankowy lub waniliowy (słodzony) 40 g
garść rodzynekmożna pominąć jeśli wolicie sernik bez rodzynek
laska wanilii same ziarenka (opcjonalnie cukier wanilinowy)
szczypta solido białek
Instrukcje
Białka oddzielamy od żółtek.
Żółtka przekładamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy do białości.
W drugiej misce ubijamy masło na jasną puszystą masę. Następnie dodajemy twaróg i całość ubijamy tylko do połączenia się składników. Dodajemy wcześniej ubite żółtka i delikatnie miksujemy.
Następnie dodajemy mąkę, budyń, wanilię oraz rodzynki i ponownie ubijamy tylko do połączenia się składników.
Oddzielnie ubijamy mocno schłodzoną śmietankę i dodajemy do pozostałej masy, delikatnie mieszamy łyżka.
Pianę ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do masy sernikowej. Delikatnie mieszamy łyżką.
Formę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia, również brzegi tak żeby wystawały ponad formę bo sernik sporo urośnie.
Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy około 60-70 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.