Sałatka z marchewką i tuńczykiem
Dzisiaj przepis na pyszną sałatkę z marchewki, jajka i tuńczyka. Nadaje się idealnie na kolację, drugie śniadanie do pracy. Będzie się również ładnie prezentowała na Wielkanocnym stole.
Jest delikatna w smaku i szybka w przygotowaniu.
Sałatka z marchewką i tuńczykiem
Składniki
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 mały majonez 170 ml
- 3 średnie marchewki
- 2 średnie cebule
- 1 duży pęczek natki pietruszki
- 4 jajka
- sól, pieprz
Instrukcje
- Marchewkę ugotować do miękkości, cebulę pokroić w drobną kostkę (można ją sparzyć wrzątkiem , a potem wystudzić i osuszyć, będzie łagodniejsza), jajka ugotować na twardo, oddzielić białka od żółtek.
- Na spód przezroczystej salaterki wyłożyć osączonego z wody i rozdrobnionego tuńczyka, następnie warstwami startą marchewkę, sól, pieprz i połowę majonezu, cebulę, starte żółtka, ponownie sól, pieprz i resztę majonezu, połowę natki pietruszki, a na nią starte białka. Całość solimy i posypujemy pozostałą pietruszką.