Sernik jogurtowy z galaretką – kryształek
Sernik na zimno to propozycja dla tych, którzy mają ochotę na coś słodkiego, a nie czują się mocni w pieczeniu ciast. To także propozycja dla tych, którzy mają ochotę na coś słodkiego i lekkiego zarazem. Jest wiele modyfikacji tego sernika, można zrobić go na biszkoptach (tak jak ja zrobiłam) na herbatnikach, lub na cienkim biszkopcie. Zamiast jogurtów greckich można dodać biały ser, jogurty smakowe, waniliowe czy po prostu mleko, do środka również można dodać kawałki owoców dzięki temu sernik będzie jeszcze smaczniejszy. Taki kawałek sernika można zjeść bez większych wyrzutów sumienia. Zapraszam. :)
Sernik jogurtowy z galaretką – kryształek
Składniki
- 1 kg jogurtów greckich (lub 1 kg białego sera śmietankowego)
- 5 galaretek (truskawkowa, owoce leśne, kiwi, brzoskwinia i cytryna)
- 50 g żelatyny
- 3-4 łyżki cukru pudru (ew. do smaku)
- paczka okrągłych biszkoptów
- 4 galaretki rozpuszczamy w oddzielnych miseczkach, każdą w 300 ml gorącej wody, odstawiamy w chłodne miejsce, aż stężeje.
Instrukcje
- Żelatynę zalewamy zimną wodą (około 50 ml) i odstawiamy, aż lekko napęcznienie. Następnie dolewamy gorącą wodę (około 100 ml) i mieszamy do czasu, aż żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
- Dno tortownicy o średnicy 25 cm wykładamy folią spożywczą lub papierem do pieczenia, na spód układamy biszkopty.
- Do miski przekładamy jogurt dodajemy cukier puder i chwilę miksujemy (w razie potrzeby dodajemy więcej cukru). Cienkim strumieniem dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę )cały czas miksując. Do masy dodajemy pokrojone galaretki i delikatnie mieszamy łyżką, przekładamy do tortownicy i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do lodówki.
- 5 ostatnią galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i kiedy zacznie lekko tężeć wylewamy na wcześniej przygotowany sernik. Smacznego. :)