1 kg jogurtów greckich (lub 1 kg białego sera śmietankowego)
5 galaretek (truskawkowa, owoce leśne, kiwi, brzoskwinia i cytryna)
50 g żelatyny
3-4 łyżki cukru pudru (ew. do smaku)
paczka okrągłych biszkoptów
4 galaretki rozpuszczamy w oddzielnych miseczkach, każdą w 300 ml gorącej wody, odstawiamy w chłodne miejsce, aż stężeje.
Instrukcje
Żelatynę zalewamy zimną wodą (około 50 ml) i odstawiamy, aż lekko napęcznienie. Następnie dolewamy gorącą wodę (około 100 ml) i mieszamy do czasu, aż żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Dno tortownicy o średnicy 25 cm wykładamy folią spożywczą lub papierem do pieczenia, na spód układamy biszkopty.
Do miski przekładamy jogurt dodajemy cukier puder i chwilę miksujemy (w razie potrzeby dodajemy więcej cukru). Cienkim strumieniem dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę )cały czas miksując. Do masy dodajemy pokrojone galaretki i delikatnie mieszamy łyżką, przekładamy do tortownicy i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do lodówki.
5 ostatnią galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i kiedy zacznie lekko tężeć wylewamy na wcześniej przygotowany sernik. Smacznego. :)