Sałatka z krewetkami i awokado

Pyszna i łatwa do przygotowania sałatka. Sałatka z krewetkami, sosem z awokado. Idealna na imprezę lub do pracy na drugie śniadanie.
Sałatka z krewetkami i awokado
Składniki
- 200 g mrożonych krewetek oczyszczonych
- 1 ząbek czosnku
- 2 sałaty rzymskie
- 5-6 łyżek grzanek gotowe lub przygotowane samodzielnie
- oliwa z oliwek
- 2-3 łyżki startego parmezanu
sos:
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 1 dojrzałe awokado
- sok z 0,5 limonki
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz do smaku
Instrukcje
- Krewetki rozmrażamy. Na patelnię wlewamy 3-4 łyżki oliwy, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, a po chwili rozmrożone, osuszone krewetki.
- Smażymy 3-4 minuty od czasu do czasu mieszając. Odstawiamy do wystudzenia.
- Sałatę rzymską kroimy na kawałki, Następnie dodajemy grzanki.
- Grzanki mogą być gotowe lub należy przygotować je samemu. Bułkę lub chleb tostowy kroimy w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i rumienimy kawałki bułki na złoty kolor. Studzimy.
- Kolejnym składnikiem będą przygotowane wcześniej krewetki.
- Całość polewamy sosem, a wierzch oprószamy startym parmezanem.
Sos:
- Ugotowane jajko na twardo obrać, dodać awokado i pozostałe składniki. Zblendować na, sos. Jeśli jest zbyt gęste należy dolać jeszcze oliwę.