Sałatka z rukolą, szynką parmeńską i awokado.
Sprawdzony przepis na szybką i smaczną sałatkę. Sałatka z rukoli, szynki parmeńskiej i awokado. Idealna dla niespodziewanych gości lub kiedy macie ochotę na lekki i smaczny posiłek.
Sałatka z rukolą, szynką parmeńską i awokado
Składniki
- ½ opakowania świeżej rukoli
- 1 awokado
- 150 g twardej mozzarelli
- 6 plastrów szynki parmeńskiej
- 10 szt. pomidorków koktajlowych
sos:
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka sosu mango-curry Heinz
Instrukcje
- Rukolę rozkładamy na talerzu, pomidorki kroimy na połówki i rozkładamy na rukoli. Następnie mozzarellę kroimy w kostkę, rozkładamy na rukoli. Szynkę rozrywamy lub kroimy na mniejsze kawałki. Awokado kroimy w kostkę i również rozkładamy na sałatce.
- Całość polewamy sosem. Składniki na sos mieszamy dokładnie w miseczce lub wkładamy do słoika, zakręcamy i energicznie mieszamy.
- Podajemy od razu. Smacznego. Na środek sałatki wykładamy pestkę z awokado wtedy nie ciemnieje.
Podziel się: