5-6łyżekgrzanek gotowe lub przygotowane samodzielnie
oliwa z oliwek
2-3łyżki startego parmezanu
sos:
1jajkougotowane na twardo
1dojrzałe awokado
sok z 0,5 limonki
kilka łyżek oliwy z oliwek
1łyżeczkamusztardy
1łyżeczka miodu
sól, pieprz do smaku
Instrukcje
Krewetki rozmrażamy. Na patelnię wlewamy 3-4 łyżki oliwy, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, a po chwili rozmrożone, osuszone krewetki.
Smażymy 3-4 minuty od czasu do czasu mieszając. Odstawiamy do wystudzenia.
Sałatę rzymską kroimy na kawałki, Następnie dodajemy grzanki.
Grzanki mogą być gotowe lub należy przygotować je samemu. Bułkę lub chleb tostowy kroimy w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i rumienimy kawałki bułki na złoty kolor. Studzimy.
Kolejnym składnikiem będą przygotowane wcześniej krewetki.
Całość polewamy sosem, a wierzch oprószamy startym parmezanem.
Sos:
Ugotowane jajko na twardo obrać, dodać awokado i pozostałe składniki. Zblendować na, sos. Jeśli jest zbyt gęste należy dolać jeszcze oliwę.