Rogaliki drożdżowe
Dzisiaj zapraszam Was na pyszne drożdżowe rogaliki w wykonaniu mojej bratowej Ani. :) Są delikatne i bardzo smaczne. Z podanej porcji wychodzi około 32 szt.
Rogaliki drożdżowe
Porcje 32
Składniki
- ¾ kostki drożdży (75 g)
- 4 szklanki mąki (około)
- 4 łyżki cukru
- ½ szklanki mleka
- 1 kostka masła 250 g
- 5 jajek
- 250 ml gęstego dżemu (moje były z dżemem truskawkowym)
Lukier:
- ½ szklanki cukru pudru
- kilka łyżek mleka lub cytryny
Instrukcje
- Ciepłe mleko mieszamy z drożdżami, cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.
- Masło rozpuszczamy
- Mąkę, rozczyn, jajka i masło mieszamy i dokładnie wyrabiamy. Mąkę dosypujemy w miarę potrzeby. Ciasto nie może być ani za rzadkie ani zbyt gęste (rogaliki nie będą tak puszyste). Odstawiamy w ciepłe miejsce na min. pół godziny.
- Kiedy ciasto wyrośnie odrywamy kawałek, podsypujemy mąką i rozwałkowujemy koło.
- Dzielimy na trójkąty, na każdym trójkącie kładziemy łyżeczkę dżemu i zwijamy rogalik. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
- Smarujemy mlekiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy na złoty kolor około 20 – 30 minut (w zależności od wielkości).
- Smarujemy lukrem. Cukier puder mieszamy z mlekiem i smarujemy rogaliki, a jeśli wolicie możecie cukier wymieszać z sokiem z cytryny. Smacznego.
Pychota!