250 ml gęstego dżemu (moje były z dżemem truskawkowym)
Lukier:
½ szklanki cukru pudru
kilka łyżek mleka lub cytryny
Instrukcje
Ciepłe mleko mieszamy z drożdżami, cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Masło rozpuszczamy
Mąkę, rozczyn, jajka i masło mieszamy i dokładnie wyrabiamy. Mąkę dosypujemy w miarę potrzeby. Ciasto nie może być ani za rzadkie ani zbyt gęste (rogaliki nie będą tak puszyste). Odstawiamy w ciepłe miejsce na min. pół godziny.
Kiedy ciasto wyrośnie odrywamy kawałek, podsypujemy mąką i rozwałkowujemy koło.
Dzielimy na trójkąty, na każdym trójkącie kładziemy łyżeczkę dżemu i zwijamy rogalik. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
Smarujemy mlekiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy na złoty kolor około 20 – 30 minut (w zależności od wielkości).
Smarujemy lukrem. Cukier puder mieszamy z mlekiem i smarujemy rogaliki, a jeśli wolicie możecie cukier wymieszać z sokiem z cytryny. Smacznego.