Rogaliki drożdżowe z serem
Jeśli zastanawiacie się co zrobić dzisiaj, pysznego na podwieczorek to ja Was zachęcam do zrobienie pysznych, delikatnych i puszystych rogalików drożdżowych z serem. Znikały jeszcze ciepłe, jeśli macie chwilę zróbcie je koniecznie. :)
Rogaliki drożdżowe z serem
Składniki
Składniki na ciasto:
- 550 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 70 g cukru
- 350 ml ciepłego mleka
- 80 g rozpuszczonego masła
- 0,5 łyżeczki soli
Składniki na masę serową:
- 400 g sera półtłustego
- 2 zółtka
- 3 łyżki cukru
Instrukcje
- Do miseczki przekładamy ser, dodajemy żółtko, cukier i dokładnie rozcieramy łyżką lub widelcem, odstawiamy. Jeśli mamy kwaśny ser wtedy trzeba dodać więcej cukru.
- W drugiej miseczce rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i ¾ letniego mleka. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować.
- Do misy miksera przesiewamy mąkę i sól, dodajemy cukier, jajka, mleko i rozczyn. Wszystko dokładnie wyrabiamy przez kilka minut, na koniec cienkim strumieniem wlewamy masło, cały czas wyrabiając, aż ciasto będzie elastyczne. Może się delikatnie kleić, wierzch oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na min. godzinę w ciepłe miejsce.
- Ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką, chwilę zagniatamy i dzielimy na 4 porcje. Bierzemy jedną porcję ciasta i rozwałkowujemy prostokąt, wykrawamy trójkąty. (najlepiej robić to radełkiem, ciasto do noża może się przyklejać).
- U podstawy trójkąta układamy po łyżeczce masy serowej, zwijamy tworząc rogalik. Delikatnie przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, robiąc odstępy między rogalikami (urosną), odstawiamy do wyrośnięcia na min 15 minut.
- Przed pieczeniem każdy rogalik smarujemy roztrzepanym jajkiem, rogaliki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15-18 minut, aż się ładnie zrumienią.
- Po upieczeniu rogaliki możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem (szklanka cukru pudru wymieszana z sokiem z cytryny). Smacznego