Rogaliki drożdżowe z czekoladą
Rogaliki drożdżowe wersja II, tym razem z czekoladą, ale jeśli wolicie możecie zrobić je również z dżemem. Są pyszne i nawet na drugi dzień (jeśli jeszcze zostaną utrzymują świeżość).
Rogaliki drożdżowe z czekoladą
Składniki
- 500 g mąki
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- ½ kostki masła
- 50 g drożdży
- 6 łyżek cukru
- 200 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
- szczypta soli
- Lukier:
- 0,5 szklanki cukru pudru
- sok z cytryny
Instrukcje
- Drożdże rozkruszamy dodajemy 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru i zalewamy ½ szklanki mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Masło rozpuszczamy i studzimy
- Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli
- Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem na puszystą masę, dodajemy przesianą mąkę, mleko, rozczyn oraz pianę z ubitych białek.
- Całość dokładnie wyrabiamy przez kilka minut mikserem lub ręcznie, a pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę.
- Ciasto rozwałkowujemy na okrąg grubości 0,5 cm i dzielimy na trójkąty. Na każdym z nich układamy dwie kostki czekolady lub łyżkę powideł i zawijamy rogaliki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy dokładnie rozkłóconym jajkiem. Odstawiamy na 10 minut i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 20 minut, aż będą rumiane. Pamiętajcie, że czas pieczenia jest różny dla każdego piekarnika.
- Rogaliki polewamy lukrem przygotowanym z połowy szklanki cukru pudru i soku z cytryny. Smacznego.