Drożdże rozkruszamy dodajemy 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru i zalewamy ½ szklanki mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło rozpuszczamy i studzimy
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli
Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem na puszystą masę, dodajemy przesianą mąkę, mleko, rozczyn oraz pianę z ubitych białek.
Całość dokładnie wyrabiamy przez kilka minut mikserem lub ręcznie, a pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę.
Ciasto rozwałkowujemy na okrąg grubości 0,5 cm i dzielimy na trójkąty. Na każdym z nich układamy dwie kostki czekolady lub łyżkę powideł i zawijamy rogaliki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy dokładnie rozkłóconym jajkiem. Odstawiamy na 10 minut i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 20 minut, aż będą rumiane. Pamiętajcie, że czas pieczenia jest różny dla każdego piekarnika.
Rogaliki polewamy lukrem przygotowanym z połowy szklanki cukru pudru i soku z cytryny. Smacznego.